Aktuelle studentische Arbeiten am IDS finden Sie hier.

Human Brain on Steroids 1

Since 2019, the chair of Integrated Digital Systems (IDS) participates in the “Advanced Computing Architectures” (ACA, Fig. 1) project that targets the accelerated simulation of biological neural networks. As much as science has discovered about the various electro-chemical processes in the brain, it remains still a secret of how it all adds up to create intelligence. To further advance the understanding, an essential step is the emulation of learning processes in the brain. As for a human it takes years, researchers need fast “turn-around times” to validate their assumptions in simulation. Furthermore, they would like to sweep parameters to find the best fit between the simulation results and data observed in nature.

Human Brain on Steroids 2Best-in-class HPC systems provide a simulation speed that more-or-less matches biological real-time. Within the ACA project, we target a 100x acceleration factor for biological networks of relevant complexity, i.e. covering about 10% of the human cortex down to detailed biological neuron models.

As a first step, we analyzed the challenge of communicating the spike information of the 109 neurons to its 104 ‘followers’ each. The work relies on various modelling efforts of the communication requirements and supportive hardware infrastructure [Kau20]. For benchmarking, it also requires a model of the biological communication network – the connectome (cf. Fig. 2 a sketch of such model). This simulation based exploration is supported with a physical cluster of FPGA boards (see Fig. 3 – provided by the Research Center Jülich) to emulate future system capabilities in order to calibrate the derived models.Human Brain on Steroids 3

Targeting the scientific community, it largely differs from the application oriented artificial neural networks as used for big data processing today. However, one day we foresee these efforts to converge providing artificial general intelligence to digital systems in our daily lives.

[Kau20] K. Kauth, T. Stadtmann, R. Brandhofer, V. Sobhani and T. Gemmeke, “Communication Architecture Enabling 100x Accelerated Simulation of Biological Neural Networks”, Proc. ACM/IEEE Int. Workshop on System-Level Interconnect Problems and Pathfinding (SLIPˆ2), 2020. doi: 10.1145/3414622.3431909

Wir suchen einen HiWi im Bereich Elektronik Labor zur Unterstützung des FPGA Praktikums

Tätigkeiten:

• Unterstützung des 3D Drucks der Gehäuse
  • Aufbau der Laboreinheiten für das Praktikum
  • Testen der Funktionalität des FPGA Labor Materials

Erforderliche Vorkenntnisse:

• Handwerkliche Fähigkeiten

Ansprechpartner: Cecilia Latotzke

Der CIP-Pool bleibt bis auf Weiteres auf Anweisung des Rektorats als Maßnahme zur Eindämmung der Ausbreitung des Coronavirus geschlossen.

Auf Grund der generellen Regelungen zum Vorlesungsbetrieb an der RWTH zur Verhinderung der Ausbreitung des Coronavirus, werden auch am IDS die Vorlesungen, Übungen und Praktika bis auf Weiteres nur online stattfinden. Achten Sie auf weitere Informationen dazu.

Anpassungen der Verfügbarkeit des Sekretariats

Aus gegebenem Anlass möchten wir Sie darauf hinweisen, dass unser Lehrstuhl für Sie weiterhin erreichbar bleibt.
Zur Unterbrechung der Infektionswege des Coronavirus, möchten auch wir unseren Beitrag leisten.
Persönliche Termine können auf diesem Wege vereinbart werden.
Wir danken für Ihr Verständnis!

Wenn Sie Interesse an einer Mitarbeit in unseren Forschungsgruppen haben, wenden Sie sich bitte an das Sekretariat (Frau Trierweiler) unter Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!